Zelfvertrouwen vergroten

Het vergroten van je zelfvertrouwen

Je kunt je zelfvertrouwen vergroten! Leer jezelf beter kennen en train je brein. Zelfvertrouwen groeit door training, acties en ervaringen! Investeer in JOU!

Iedereen krijgt in zijn of haar leven weleens te maken met onzekerheden, twijfels en angsten. Fases waarin je ‘wankelt’ en onzeker bent over je capaciteiten, je lijf, je relatie, bepaalde keuzes of over je toekomst. Wanneer je in zo’n fase verkeert is het fijn om wat handvaten te krijgen die je leren hoe jij je zelfvertrouwen weer kunt vergroten. Hoe je weer iets steviger, vrolijker en relaxter in je schoenen komt te staan. In dit artikel duik ik hier graag even dieper met je op in en deel ik wat adviezen

Iedereen is soms onzeker

Het is goed om je te beseffen dat iedereen weleens onzeker is en dat het heel natuurlijk is om je zo nu en dan onzeker te voelen. Sommige mensen lijken misschien altijd wel zelfverzekerd te zijn, maar jij ziet alleen hun buitenkant. Je ziet niet wat er zich in hun gedachten afspeelt, of wat voor obstakels zij hebben moeten overwinnen.

Je ziet alleen iemands buitenkant
Je ziet alleen iemands buitenkant…

Daarbij is het hele leven ook onzeker, onvoorspelbaar en niet controleerbaar. Je kunt niet altijd weten hoe bepaalde keuzes uitpakken of hoe je leven er over een jaar uit zal zien. Het leven is dynamisch en veranderlijk en zal je blijven verrassen. Vaak heel leuk, maar het kan ook weleens lastig zijn. Vooral wanneer jij graag alles onder controle hebt. “Geloof me… dat herken ik zelf ook heel goed!” Mensen met een sterke ‘interne controleur’ of een drang naar perfectionisme (that’s me), die komen geregeld in aanraking met onzekerheden.

De geboorte van onzekerheden

Onzekerheden worden veelal geboren doordat jij bepaalde negatieve gedachten vaak tegen jezelf herhaalt. Voortkomend vanuit je verleden of bepaalde omgevingen waar jij je in hebt bevonden. Iedereen wordt door het leven op een bepaalde manier geprogrammeerd. Je brein wordt gevuld met positieve gedachten en overtuigingen, maar ook met niet-helpende, negatieve gedachten en overtuigingen. Je creëert je eigen ‘model van de wereld’. De manier waarop jij het leven én jezelf bekijkt met jouw eigen waarden, overtuigingen, gedachten etc. Lees meer hierover in dit artikel ‘Geluksmanipulators’. 

Gedachten kunnen overtuigingen worden

negatieve gedachten

“Ik word nooit zo goed als hem” of “Ik ben vast niet slim genoeg” zijn zulke niet-helpende negatieve gedachten. Vaak zijn dit ook helemaal geen kloppende gedachten. Wanneer je gedachten echter vaker herhaalt, dan kunnen het overtuigingen worden. Als nare onkruidzaadjes worden deze in je brein gepland en kunnen ze daar vervelend rond gaan woekeren.

Hoe meer aandacht jij aan die negatieve gedachten en die egostemmetjes (die deze gedachten dolgraag uiten) besteedt, hoe groter die gedachten worden. Alle momenten van aandacht zijn als gietertjes water die het onkruid meer en meer laten groeien. 

Focus op het positieve

Hetgeen waar jij je aandacht, je focus op richt, zal zich meer en meer gaan manifesteren in je leven. Richt jij je aandacht vooral op je angsten en onzekerheden, dan zul jij hier meer van gaan ervaren. Richt je daarom vooral op alles wat goed gaat, wat je mooi aan jezelf vindt, op complimentjes die je van anderen krijgt of bijvoorbeeld een klus die jij goed hebt uitgevoerd. Dit hoeven geen grote dingen te zijn. Oefen er mee om je aandacht van je onzekerheden te verschuiven naar wat wél goed gaat en mooi is. Schrijf bijvoorbeeld dagelijks wat positieve puntjes op! Aandacht voor kleine succeservaringen en positiviteit zal meer van hetzelfde in je leven gaan aantrekken. Vier deze successen, complimentjes en andere positieve punten!

Accepteren, loslaten en veranderen

Connecting the dots
Connecting the dots

Accepteer dat het leven een proces is. Een proces met ups en downs waarin je jezelf van situatie naar situatie verplaatst. Soms lijkt een situatie verschrikkelijk, maar kun je later hierop terugkijkend inzien dat ook deze situatie je veel gebracht heeft. Zo kan een burn-out bijvoorbeeld op het moment zelf ontzettend naar zijn, maar wel zorgen voor persoonlijke groei en een nieuwe levensrichting. Steve Jobs zei ooit: “Connecting the dots looking back”. Soms kun je pas wanneer je uit een situatie bent, zien wat deze je allemaal gebracht heeft. Check zijn mooie videoboodschap hier. 

Leer daarnaast om niet-helpende gedachten te veranderen of los te laten. En niet alleen gedachten. Leer ook om (soms tijdelijk) afstand te doen van personen die jou geen positieve energie geven. Lees meer over het belang hiervan in “Hoe jij je vaak onbewust negatief door je omgeving laat beïnvloeden”. 

Dat ‘loslaten en accepteren’ klinkt misschien makkelijker gezegd dan gedaan. Het volgende punt is wat mij betreft dan ook het meest belangrijke om je zelfvertrouwen te vergroten. 

Investeer in jezelf

leer jezelf kennen
Leer jezelf kennen

Investeer in jezelf en in je persoonlijke groei. Leer jezelf goed kennen, je moet namelijk de rest van je leven met jezelf doorbrengen! Leer je kwaliteiten kennen en ontdek je diepste verlangens. Leer te luisteren naar je gevoel en besteed aandacht aan het versterken van je intuïtie. Pas wanneer je goed weet hoe jij zelf in elkaar zit en je aandacht geeft aan jouw dromen en verlangens, dan ga jij meer en meer leven als de authentieke, ware persoon die jij werkelijk bent. En wanneer jij dat doet dan zul jij automatisch meer zelfvertrouwen krijgen. Wanneer jij goed weet wie je bent en wat je wilt, dan creëer je helderheid, duidelijkheid en leef je vanuit meer vertrouwen. Zo ontstaat er automatisch ook minder ruimte voor twijfels en onzekerheden. Groei geeft zelfvertrouwen! Weet daarnaast dat je dit niet alleen hoeft te doen. Het is erg waardevol om je zo nu en dan te laten coachen en inspireren door een ander. Laat iemand anders zijn kijk op jou en op de wereld, de jouwe verrijken. Meer over het nastreven van je dromen lees je overigens hier. 

Bekijk jezelf door een andere bril 

We zijn vaak erg hard tegenover onszelf. Kritisch over ons eigen uiterlijk of over ons functioneren. Probeer jezelf zo nu en dan eens vanaf een afstandje te bekijken. Bekijk jezelf eens door een andere bril. “Hoe zou een goede vriend of vriendin jou zien?” Wees eens wat zachter en liefdevoller voor jezelf. Niemand kan jou zijn zoals jij dat kunt. Jij bent, net als iedereen, uniek! En diversiteit maakt het leven mooi en kleurrijk! Stop met het eeuwige vergelijken van jezelf met anderen. Er is maar één iemand op de wereld die voelt, denkt en leeft zoals jij. Er is maar één iemand met jouw dromen, verlangens en passies. Niemand kan jouw leven zo goed leven… als jijzelf. 

Kom uit je comfortzone

Soms blijken jouw diepste verlangens niet echt te matchen met je huidige leven. Je zult dan veranderingen moeten realiseren. Keuzes moeten maken. Het ‘bekende’ en ‘comfortabele’ zul je wellicht achter je moeten laten, omdat dit jouw ware zelf niet meer dient. Uit je comfortzone stappen is spannend, onbekend. En wat onbekend is, is vaak ook onvoorspelbaar. “Hallo onzekerheden en twijfels!” Deze zul je dan gaan tegenkomen. Maar laat je er niet door stoppen! Je mooiste leven ligt wellicht wel buiten de voor jouw bekende comfortzone…

Time for change
Durf uit je comfortzone te stappen!

Relativeer je onzekerheden

Relativeer je onzekerheden en je angsten. “Wat is het ergste dat er zou kunnen gebeuren?” En stel nu dat dit gebeurt, dit rampscenario dat jij zojuist in je hoofd hebt geschetst… Ga je hier dan dood aan? Of zijn er dan nog mogelijkheden om de situatie weer te veranderen? 

Vaak zijn onze onzekerheden best wel te relativeren. Wanneer je ervoor kiest om door die angsten en onzekerheden heen te gaan, dan zul je zien dat dit je sterker maakt. Alle nieuwe, onbekende acties die jij weet uit te voeren, die geven jouw zelfvertrouwen een ontzettende boost! En hoe meer van die onbekende stappen jij succesvol zet, hoe groter jouw zelfvertrouwen zal groeien! 

Kies voor zelfvertrouwen

Het goede nieuws is dat jij kunt werken aan je zelfvertrouwen. Het is geen kwestie van ‘hier wel of niet mee geboren worden’, je kunt dit zelf kweken! Dit begint er echter mee dat jij serieus moet kiezen om hiermee aan de slag te gaan. En eigenlijk heeft dit er ook alles mee te maken, dat jij jezelf serieus moet nemen. Dat jij moet geloven dat jij het waard bent. Dat je mooi en uniek bent en ook in jezelf mag investeren. Werken aan je zelfvertrouwen gaat vaak hand in hand met het werken aan je eigenwaarde

Je kunt het trainen

Zelfvertrouwen is niet iets wat je even snel in een winkel kunt kopen. Je moet het trainen, net als een spier. Je zelfvertrouwen vergroten is een proces. Kies ervoor om hier dagelijks mee aan de slag te gaan. Kies ervoor om dagelijks aandacht te besteden aan positieve punten van jezelf en succeservaringen. Kies ervoor om je kwaliteiten en talenten nog meer te versterken. Ergens goed in zijn geeft een goed gevoel en zelfvertrouwen. Veel onzekerheden zijn te tackelen door bepaalde vaardigheden extra te trainen. Daarbij is het ook niet erg om zo nu en dan ‘foutjes’ te maken. Zie fouten als wegwijzers naar een betere richting, als groeimomenten. 

train je brein train je zelfvertrouwen
Train je brein, train je zelfvertrouwen

Mindset

Tot slot; je mindset. Een veel gebruikte term tegenwoordig, maar dat is ook niet voor niets. Jouw mindset heeft alles te maken met hoe jij jezelf en de wereld bekijkt. Met hoe jij situaties benadert en hoe jij met kritiek omgaat. Alles is relatief. Het is maar net hoe jij iets ‘toetst’ of waar je iets mee vergelijkt. 

Investeer in het onderzoeken en verrijken van je mindset. In het vergroten van ‘jouw model van de wereld’. Train jezelf om je te richten op het positieve en om het positieve in jezelf en je functioneren te zien. Affirmaties kunnen je hier bijvoorbeeld bij helpen. Positief geformuleerde stellingen over jezelf, die je door ze herhaaldelijk tegen jezelf uit te spreken programmeert in je brein. Plaats bijvoorbeeld een mooie affirmatie op je spiegel, op het achtergrondscherm van je pc of op de voordeur.

“Ik ben mooi, waardevol en goed zoals ik ben. Zoals mij is er maar één. Ik creëer mijn eigen leven en kan elke dag opnieuw kiezen waar ik in wil investeren, welke dromen ik wil realiseren en aan welke gedachten ik mijn aandacht schenk”. – Voorbeeld van een mooie affirmatie. 

Weet dat alles groeit, wanneer je er aandacht en liefde in stopt. En dat je ergens pas heel goed in wordt, wanneer je er vaak voor traint. Wacht niet met het nastreven van je dromen totdat je meer zelfvertrouwen hebt, dan start je nooit. Start nu en merk op hoeveel jij al kunt. Zelfvertrouwen ontstaat door acties en ervaringen! 

Gooi jezelf in het diepe en merk op dat je kunt zwemmen! 

Liefs, Marinka

P.S. Wil jij meer leren over het vergroten, aantrekken en creëren van je eigen ultieme geluk? Check dan ook eens dit ebook!

Geluksmanagement Boek

Leave a comment