Waarom werken we zo hard?

Hard werken

Toen ik nog klein was had ik al grote dromen. Ik vertelde de mensen dat als ik later groot zou zijn ik met een helikopter naar mijn werk zou gaan en ook een speedboot zou hebben. Ik heb geleerd, zoals de meeste kinderen, dat ik hard moest werken en goede cijfers op school moest halen om een succesvol en rijk leven te hebben. Dus dat is wat ik deed.

Werken voor je dromen

Als tiener heb ik altijd gewerkt om voldoende te besteden te hebben en nadat ik klaar was met mijn studie ben ik dan ook direct aan het werk gegaan. Tijdens mijn loopbaan ging ik er ieder jaar een stapje op vooruit en had ik een goed inkomen. Totdat ik merkte dat er iets niet klopte.

Meer en harder werken is niet de oplossing

Ik werkte jarenlang samen met slimme en zelfs briljante mensen. We werkten allemaal erg hard, maar kregen lang niet altijd de resultaten waar we naar verlangden. Op dat moment realiseerde ik mij dat ‘meer en harder werken’ niet de oplossing was.

Denk er maar eens over na.

Onze ouders en leraren vertellen ons dat als we een goed leven willen we hard moeten werken en goede cijfers moeten halen op school. Toch zijn er veel mensen die het op school goed deden, maar in de rest van hun leven achterblijven of het zelfs erg moeilijk hebben. En dan zijn er die mensen die op school niet mee konden komen en in hun latere leven gigantische successen behalen en goed lopende bedrijven opbouwen. We hebben ook geleerd om de volwassenen en gezagsdragers om ons heen te ‘pleasen’. Maar hoe zit het eigenlijk met het ‘pleasen’ van onszelf?

Hoe zit het met, in plaats van te doen wat anderen van ons willen of verwachten, we onze gedachten de vrije loop laten en we de doelen kiezen die het beste voor ons zijn?

Waar de meeste mensen in geloven…

De meeste mensen denken dat harder werken tot betere resultaten zal leiden. Ze denken dat een beetje harder werken een beetje meer resultaat zal opleveren.

Dat is helaas niet waar.

“Meer van hetzelfde” geeft je gewoon meer van hetzelfde.

Aan het begin van zijn prachtige boek You2 vertelt Price Pritchett een waargebeurd verhaal over het getuige zijn van een overlevingsstrijd. Het verhaal gaat over een kleine vlieg in een kamer die wanhopig door het glas van een ruit naar buiten probeert te vliegen. Zijn jankende vleugels vertelden het trieste verhaal: de strategie van de vlieg was om harder te proberen. Natuurlijk zou harder proberen om door het raam te vliegen nooit werken. Toch bleef de vlieg het glas raken, ook al zou hij met deze strategie nooit ontsnappen naar de vrijheid. Pritchett legt verder uit dat de deur een paar meter verderop open staat. In slechts tien seconden vliegtijd had de vlieg de buitenwereld kunnen bereiken die hij zocht.

In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, is harder werken niet noodzakelijkerwijs de oplossing om meer te bereiken. Je denkt dat je echt vooruitgang boekt als je – met uiterste concentratie – gefocust bent op je doel. Maar als je in zo’n staat van concentratie met oogkleppen op je doel benadert, doe je alleen maar en denk je niet goed na.

Ben jij doelbewust?

Als jij je uitgeput voelt door te hard werken, beantwoord dan de volgende vragen:

  • Is het doel waar ik voor werk (een promotie, een loonsverhoging, het opbouwen van een bedrijf) – wat ik echt wil?
  • Is het echt opwindend waar ik zo hard voor werk?
  • Draagt dit hard werken bij aan mijn eigen doelen of aan die van iemand anders?
  • Zou ik een spannend doel voor mijn leven kunnen nastreven als ik niet zo gefixeerd was op het bereiken van de doelen die ik al heb toegezegd?
durfjeeigenwegtegaan
Durf je eigen weg te gaan

Het maakt allemaal deel uit van het paradigma

De meesten van ons zijn geprogrammeerd om hard te werken. Daar is niets mis mee. Ik werk nog steeds hard. Marinka ook. De vraag die jij en ik moeten beantwoorden is: Waarom werken we zo hard?

  • Doen we het omdat we het zo leuk vinden dat het niet meer als werken voelt?
  • Doen we het omdat het deel uitmaakt van een grotere visie die we hebben voor ons leven?
  • Of zijn we aan het ploeteren op een pad die we zelf niet hebben gekozen?

Marinka en ik werken hard omdat we gepassioneerd zijn over wat we elke dag doen. Het maakt ons gelukkig; we leren en groeien elke dag. We delen zelf onze dagen in en stellen doelen op over wat we willen bereiken en waarom we dat belangrijk vinden.

Echter, als je alleen hard werkt om de rekeningen te betalen en je bent gericht op het afvinken van de dingen op je overvolle takenlijst, dan ben je niet bezig met het verkennen van je mogelijkheden. Je geeft je geest niet de ruimte en komt niet met ongelooflijke, geweldige ideeën op de proppen.

Je takenlijst zal nooit korter worden

Je takenlijst zal er altijd zijn. Dus hard werken om dingen af te vinken is niet persé de weg naar geluk. De weg naar geluk leidt ertoe dat jij een voetafdruk nalaat op aarde op een manier waarop alleen jij dat kunt.

Ja, het zal hard werken zijn om je dromen te volgen. Maar het is niet het soort werk waar je van leeg loopt of waarbij je opkijkt tegen de maandagochtend en uitkijkt naar het weekend.

Visualiseer over een toekomst waar je écht enthousiast van wordt!

De eerste stap op weg naar echt geluk is om eens stil te staan en de tijd te nemen om een grote, heldere, en meer gedurfde toekomst te visualiseren. Een toekomst waar je enthousiast van wordt en energie van krijgt!

Sluit jezelf eens af van de prikkels uit je omgeving. Zet je telefoon op vliegtuigstand, de televisie en de radio uit en doe een beroep op je mentale vermogen. Fantaseer! Maak je geen zorgen of het praktisch en haalbaar is of hoe je het moet uitvoeren. Het enige wat je hoeft te overwegen is of je het echt wilt. (Marinka geeft je in dit artikel overigens bruikbare handvaten voor het verhelderen van jouw diepste verlangens…)

Je droom zou niet praktisch moeten zijn. Elke droom die ooit werkelijkheid is geworden, begon onpraktisch en leek zelfs onmogelijk te zijn. Stop met het werken als een bijrol in je eigen film. Schrijf het scenario van het leven dat je wilt, met jezelf in de hoofdrol. Zie het in je dromen, houd het beeld vast, en ga aan de slag!

P.S. Wil jij meer leren over het vergroten, aantrekken en creëren van je eigen ultieme geluk? Check dan vooral ook eens dit ebook ‘Geluksmanagement’ van Marinka.

Geluksmanagement Boek

Leave a comment