Magische kampeerplekjes
en werken op de boerderij

Op 25 augustus kwamen wij voor het eerst bij Lucija’s Farm waar het lieve koppel Lucija en Simon woont, samen met 2 paarden, 1 hond, 8 katten, 11 kippen en 2 eenden. Lucija’s farm ligt in een prachtige omgeving van wijnboeren, zo’n 15 kilometer van Maribor af.

Het huidige pand is omstreeks 1850 gebouwd. In die tijd was dit nog Oostenrijk- Hongarije en werd hier Duits gesproken. De boerderij was van oorsprong een landhuis van een zeer rijke familie welke hier wijn en schnapps produceerden voor het buurtkasteel. Alle weilanden en bossen eromheen behoorden in die tijd tot deze familie. Op het huidige pand en de bijbehorende kapel vind je ook nog Duitse teksten. Daarnaast beschikt het pand over een hele grote wijnkelder en over een verdieping met een originele wijnpers.

Het pand is nu een renovatieproject, waar Lucija 10 jaar geleden in is komen te wonen en waar Simon sinds een jaar bij in is getrokken. Naast een fulltime job buitenhuis biedt Lucija pension aan voor paarden, kampeerplekken (kleinschalig), overnachtingen in een ‘dorm-room’ in een omgebouwde schuur evenals ouderwetse overnachtingen op de hooizolder, wat je hier in Slovenië vaker ziet.

Het is een ontzettend gastvrije plek waar een fijne sfeer hangt. Toen wij hier arriveerden om 12:00 in de middag raakten wij druk in gesprek met Lucija over de historie van het pand, haar leven hier en gaf ze ons een uitgebreide rondleiding door alle vertrekken. Rond 17:00 zaten wij nog samen te kletsen, hadden we ondertussen een heerlijke lunch genuttigd en werden wij uitgenodigd om ’s avonds mee te gaan naar de ‘Om chanting meditatie’ in Maribor.

Deze chanting meditatie was heel bijzonder en zeker een aanrader voor mensen die verschillende vormen van meditatie willen uitproberen.

Na twee heerlijke dagen bij Lucija en Simon besloten wij om toch verder te reizen, omdat we nog meer van Slovenië wilden ontdekken. Na ons vertrek moesten wij echter veel aan Lucija, Simon en hun bedrijf denken en besloten wij om hen een voorstel te doen. We mailden hen met de vraag of we terug konden komen om daar een paar uur per dag vrijwilligerswerk te doen en daarnaast een paar uur per dag met onze eigen projecten bezig te kunnen. We kregen al snel een hele lieve en blije reactie terug van Lucija en Simon dat we van harte welkom waren en spraken af om over twee weken daar te beginnen.

De twee weken daaropvolgend bezochten we eerst nog wat prachtige plekken in Slovenië. Zo hebben wij het zuiden verder onderzocht, verschillende historische plaatsen aangedaan, op de prachtigste plekken wild gekampeerd, sprookjes kastelen bezocht en bijzondere natuurverschijningen bewonderd. Een paar highlights zal ik hieronder aanhalen:

Rakov Skocjan, Notranjski Park

Dit park ligt in de karst regio (zuiden) van Slovenië en beschikt onder andere over natuurlijke bruggen, grotten, rivieren en meren (boven en onder de grond). Het is een prachtig natuurgebied waar ook wolven, beren en lynxen wonen. We hebben hier een heerlijke wandeling gemaakt langs de natuurlijke bruggen en zijn via glibberige klauterweggetjes omlaag gegaan naar de verschillende watertjes en grotten. Een mooi pluspunt was dat het hotel dat zich in dit natuurgebied bevindt camperaars toestaat om gratis te overnachten rondom hun hotel.

Het meer van Cerknica

Cerknica is een bijzonder meer, welke zich vlakbij de bovenstaande grotten en bruggen bevindt. De grootte van het meer is afhankelijk van het seizoen. Door verschillende sinkholes verdwijnt veel water in droge periodes onder de oppervlakte en komt het later weer naar boven waardoor je steeds een ander meer kan aanschouwen. Ook hier hebben wij heerlijk gewandeld en genoten van alle vogels, vlinders, kikkers en bloemen in deze omgeving.

Sneznik castle

We hebben vele kastelen bezocht in Slovenië, maar dit blijft toch wel onze favoriet. Tussen de 10e en 11e eeuw werd hier voor het eerst een vestiging gebouwd. In de 16e en 19e eeuw werd het kasteel verbouwd en tegenwoordig kan men het bezoeken. Het verkeert in een prima staat en alle meubels, vloeren en bijvoorbeeld het behang, zijn nog in de oorspronkelijke staat van de laatste bewoners uit de 19e eeuw en ouder. Dit kasteel ligt in een prachtige (wandel)omgeving en is omringd met mooie bomen, eekhoorntjes, weilanden met paarden, vijvers en watertjes. We hebben onze camper letterlijk bij de kasteelpoort geparkeerd en hadden ’s avonds en ’s nachts het terrein voor ons alleen. “Zolang niemand ons wegstuurt is dit een droomplekje” was onze gedachte en gelukkig werden wij ook niet verjaagd. Toevallig had er de dag voordat we hier aankwamen ook een festival plaatsgevonden, waar toeristen uit verschillende landen naartoe kwamen om te kamperen met hippiebusjes en tenten.

Lipica

Als paardenmeisje kun je een bezoekje aan Lipica niet missen wanneer je in Slovenië bent. In Lipica bevindt zich de grootste en oudste Lipizaner stoeterij. Voor diegene die geen idee hebben wat Lipizaners zijn; dit zijn die prachtige witte dressuurpaarden, welke je officieel niet wit, maar grijs moet noemen (zo leerden wij in Lipica). De geschiedenis van deze stoeterij gaat zo’n 400 jaar terug. Op het terrein bevinden zich veel historische stallen en zelfs een kerk. Daarnaast zijn er kilometers lange lanen met lindebomen, die onder andere in de richting van Italie, Oostenrijk en Kroatië lopen. Lipa staat voor lindeboom en het was eerder de traditie om voor elk nieuw veulen een lindeboom te planten.

We kregen hier een rondleiding van een aardige jonge vrouw, maar konden door noodweer (hagel, onweer, regen etc.) niet zo lang rondlopen als we eigenlijk wilden. Daarnaast is het tegenwoordig ook een behoorlijke ‘commerciële plek’ waar je als toerist hoge entreeprijzen betaalt en tevens een casino, golfbaan, restaurants en een hotel vindt.

Toch vond ik het persoonlijk wel interessant om deze plek te bezoeken door de geschiedenis en ook om te kijken waar veel Spaanse-rijschoolpaarden (Wenen) oorspronkelijk vandaan komen.

Ljubljana en Ptuj

Dit zijn twee van de bekendste steden die wij bezocht hebben in Slovenië. Ljubljana is de hoofdstad van Slovenië. Een levendige, gezellige stad met mooie oude gebouwen. Hier hebben wij 1 nachtje op een parkeerplek overnacht, omdat wij bij de apple-store één van onze laptops moesten laten repareren. De stad beschikt over een oud gedeelte waar je heerlijk kunt rondstruinen en over een heel nieuw gedeelte vol met winkels, mega-stores, clubes etc.

Ptuj is de oudste stad van Slovenië en heeft erg veel charme. De steden zijn niet te vergelijken met Nederland, ze zijn onder andere veel kleiner. In Ptuj vind je ook prachtige gebouwen, een gezellig pleintje met terrasjes en uiteraard ook weer een kasteel.

Verder hebben wij deze twee weken na onze ontmoeting met Lucija en Simon bij meerdere boerderijen en bij rivieren gekampeerd. Zo ook bij de Kolpa rivier, welke de grens aangeeft met Kroatië en bij de Krka rivier. Mooie plekken om te wandelen, maar ook om bijvoorbeeld te raften en te kanoën. Pep heeft in het plaatsje Dolenjske Toplice bij de Krka rivier, voor het eerst in een kano gevaren. Na wat spanning bij het instappen in de kano was hij daarna echt aan het genieten van het water en de omgeving.

Tot slot hebben wij in het plaatsje Vinica, welke ook vlakbij de Kroatische grens te vinden is, mooie ontmoetingen gehad. We sliepen hier op een camperplaats waarvan de beschrijving zei: “Gehele jaar toegankelijk/geopend.” Toen wij er waren was er echter geen eigenaar te bekennen, maar wel twee Britse stellen met campers. Ondanks de afwezige eigenaar zijn wij hier toch maar gewoon gaan staan.

Deze camperplaats lag ook onder aan een kasteel, waar een jong Sloveens stel een wijnkasteel/restaurant van heeft gemaakt. In 1 jaar tijd hebben zij van een ruïne een prachtig kasteel gemaakt. Hier gingen wij ’s avonds heen om wijntjes te proberen en om de ‘droge witte wijn met een eikenhouten smaak’ te vinden, waar ik door onze Italiaanse weken verliefd op ben geraakt.

Ik had geluk want ze hadden ‘mijn wijn’ en boden ons tevens een lekker kaasplankje aan. Daar maak je mij altijd heel gelukkig mee! We raakten hier aan de praat met de jonge eigenaar, welke ons uitnodigde om gratis in zijn huis in Ljubljana te komen logeren (waar zij drie dagen per week wonen wanneer ze niet in hun kasteel in het zuiden werken). Super gastvrij!

Na een gezellig avondje bij het wijnkasteel liepen wij in het donker met Pep over de camperplaats en hoorden wij de Britse stellen buiten zitten, welke wij gedag besloten te zeggen. Toen ze ons opmerkten werden wij direct uitgenodigd voor een borrel en zaten wij vervolgens gezellig te lachen, kletsen en te drinken tot 02:00 ’s nachts.

Na afloop van deze avond kwamen wij (lichtelijk aangeschoten) terug in onze camper en hadden wij niet 1, maar 3 uitnodigingen openstaan om zowel in Slovenië als in Engeland bij mensen te komen logeren. Super leuk!

Inmiddels zijn wij weer terug bij Lucija’s farm, waar wij ons erg thuis voelen. We helpen hier met het verzorgen van de dieren, bereiden van maaltijden, tuinieren, klussen en we brainstormen samen over wat marketing ideeën met betrekking tot hun bedrijf. Daarnaast zijn wij ook met onze eigen projecten bezig en hebben we hele boeiende gesprekken met Lucija en Simon welke ons ook kennis laten maken met de Sloveense cultuur en activiteiten en bezienswaardigheden in de omgeving. Het plan is om hier nu eerst een maandje te blijven. Daarna komt mijn moeder ons opzoeken in Slovenië en gaan wij haar meenemen door dit mooie land, waar wij steeds meer verliefd op raken.

Comments (6)

Wat mooi. Diepe buiging voor jullie.♥️

Marinka Arentsen-Koopman

Wat een lieve reactie! We volgen gewoon ons hart en het avontuur:)

Super, super… heerlijk wat genieten. Fijn dat ik zo mee mag genieten…
Tja en die wijntjes ..en die contacten..
Er zijn zoveel mooie mensen op de wereld, fijn als je die ontmoet..
Wederom veel plezier met genieten, maar dat gaat jullie goed af! 😘

Marinka Arentsen-Koopman

Hey Suzanne! Wat leuk dat je ons zo blijft volgen! haha..ja bij de wijntjes moeten we ook veel aan jullie denken hoor! en aan de heerlijke droge witte wijn met eikenhoutensmaak daar:). Als we weer eens langskomen, dan moeten we daar maar samen mee proosten!
Jullie genieten ook nog volop in Italië zien wij! Super:). En inderdaad..het is heel bijzonder om op verschillende plekken (en in verschillende landen) zulke ‘likeminded’ mensen te ontmoeten. Heel fijn. Groetjes daar!

Slovenië gaat steeds meer voor mij leven door al jullie verhalen en prachtige foto’s. Nog een paar weekjes… dan ga ik mee genieten!

Marinka Arentsen-Koopman

Yes! nog exact 2 weekjes en dan pikken wij je op in Lubljana. Mag je zowel het Sloveense leven als ‘het camperleven’ proeven;) Gezellig!

Comments are closed.