Hoe krijg ik helder waar ik nou eigenlijk naar verlang?

Waar verlang ik naar?

Veel mensen ervaren weleens een bepaalde innerlijke onrust. Een gevoel dat je soms niet direct kunt plaatsen of begrijpen. Voortkomend vanuit een verlangen naar iets waar je het beeld nog niet helemaal helder van weet te krijgen… “Waar verlang ik naar?” In dit artikel geef ik je enkele handvaten om hier meer helderheid over te krijgen.

Waar verlang ik naar?
Waar verlang ik naar?

Het ervaren van deze onrust ontstaat niet alleen als je nog ‘ver’ verwijderd bent van je droomleven, droompartner of droombaan, maar ook als je op het eerste gezicht alles ‘perfect’ voor elkaar denkt te hebben. Misschien is het juist voor die laatste categorie mensen nog wel lastiger om uit te puzzelen wat het is dat ze diep van binnen verlangen. Ze bezitten wellicht al veel van de aspecten – zoals een goede baan en een mooi huis – waardoor ze door de mainstream maatschappij bestempeld worden als succesvol. Toch hoeft dit geen garantie te zijn voor een voldaan en gelukkig leven. 

Persoonlijk geluk

Persoonlijk geluk is niet persé gekoppeld aan de ideaalplaatjes welke deze hoofdstroming binnen de huidige samenleving prefereert. Ieder mens is nu eenmaal uniek en heeft zijn of haar eigen unieke dromen en verlangens. Dit maakt dat het droomleven van de ene persoon aan iemand anders wellicht weinig voldoening of geluk zal schenken.

In mijn werkjaren binnen verschillende sectoren in de hulpverleningswereld, was het opstellen en concretiseren van doelen voor mijn cliënten een alledaagse taak voor mij. Het opstellen van doelen en helder krijgen van iemands zogenoemde gewenste situatie, helpt bij het bepalen van richting en het eerder bereiken van dromen. 

In deze blog deel ik graag enkele handvaten met je, welke ook voor meer helderheid met betrekking tot jouw eigen verlangens en dromen kunnen zorgen. 

Nieuwe doelen opstellen

Bij het bespreken van toekomstdromen en het opstellen van nieuwe doelen, zijn mensen vaak geneigd om eerder bereikte resultaten, evenals eerder opgedane kennis en ervaringen, te hanteren als uitgangspunt en referentiekader. 

Ik geloof er echter sterk in dat je huidige leven het resultaat is van je eerdere gedachten, keuzes en acties. Een andere manier van denken samengaand met andere acties en keuzes, kan voor hele andere resultaten zorgen en dus een heel ander leven. 

De wondervraag

Met het toepassen van de wondervraag nodig ik je uit om helemaal ‘out of the box’ te denken. Om te visualiseren zonder grenzen en beperkingen en zo je diepste verlangens de kans te geven om naar boven te komen. Hier komt de vraag: 

Wat zou jij doen, hebben of zijn, wanneer alles mogelijk is? 

Hiermee bedoel ik dus letterlijk alles. Geld, diploma’s, ervaring of eerdere resultaten hebben hier geen invloed op. Wat als alle opties voor je open staan? 

Durf groot te dromen! Neem de tijd om hier even over te visualiseren en zonder oordeel naar boven te laten komen wat er binnenin jou ontstaat. 

dansen van geluk
“Wat nou als ALLES mogelijk is…?”

Huidige situatie versus gewenste situatie

Vervolgens wil ik je uitnodigen om de verschillen te onderzoeken welke het verschil maken tussen waar je nu staat en waar je nu het liefst zou willen staan. Daarmee doel ik op de verschillen tussen je zogenoemde huidige situatie (je huidige leven) en de gewenste situatie (daar waar je heen wilt, naar verlangt). Hierbij zullen de onderstaande vragen je helpen. 

Tip: Het noteren van je antwoorden op papier kan voor nog meer helderheid zorgen. 

Huidige situatie

 • Hoe ziet je situatie eruit? 
 • Hoe voel jij je hierbij? 
 • Hoe gedraag jij je? 
 • Welke kwaliteiten zet jij in?
 • Welke passies leef jij uit?  
 • Wat geloof jij over jezelf? 
 • Wie ben jij?
 • Wat geloof jij over het leven? 
 • Welke gedachten en overtuigingen overheersen er? 
 • Welke angsten ervaar je? 
 • In welke omgeving(en) bevind jij je? 
 • Hoe is de wisselwerking tussen jou en die omgeving? 
 • Welk effect hebben jouw kwaliteiten op je omgeving? 
 • Waar liggen de prioriteiten in deze situatie? 
 • Wat is jouw grootste drijfveer? 
 • Welke hogere missie dient zich in jou aan?

Gewenste situatie 

Pas de bovenstaande vragen vervolgens toe op je gewenste situatie. Visualiseer hierbij dat jij al exact bent waar jij het liefst wilt zijn. Beeld je in dat je woont zoals je het liefst zou willen wonen, je werk uitvoert vol passie, de mensen om je heen hebt welke jou gelukkig maken en jij over de vaardigheden, gezondheid, kennis en middelen beschikt om het leven te leiden waar je van droomt. Merk op hoe jij je dan voelt, hoe jij je gedraagt, waar je leven zich afspeelt en welke overtuigingen, gedachten en passies er overheersen. Maak je visualisatie van deze gewenste situatie sterker door je niet alleen ‘beelden’ voor de geest te halen, maar door ook de gevoelens erbij te visualiseren. 

Bovenstaande visualisatie oefening helpt je om meer in alignment te komen. Om (dichter) in lijn te komen met jouw ultieme levenspad. Het pad waarbij jij de minste weerstand ervaart omdat dit pad bedoeld is om jou je levensmissies te laten bereiken. 

Door je mee te nemen in visualisaties en je te laten zien én voelen wat jij (diep van binnen) in jouw leven wilt verwezenlijken, creëer je al verschuivingen in je brein en in je huidige kijk op het leven.

De verschillen die het verschil maken

Wanneer jij de bovenstaande oefening hebt uitgevoerd en zowel de vragen hebt toegepast op je huidige situatie, als op je gewenste situatie, dan heeft dit je bepaalde antwoorden opgeleverd. Bestudeer deze goed en onderzoek welke verschillen het verschil maken tussen de beide situaties. 

De verschillen welke jij graag gerealiseerd wilt zien worden in je leven kun je vervolgens als uitgangspunt nemen bij het opstellen van je persoonlijke doelen, om zo aan jouw diepste verlangens te kunnen gaan werken. 

Onthoud dat je huidige leven het resultaat is van je eerdere denken, keuzes en acties. Andere gedachten, andere keuzes en andere acties, leiden tot andere resultaten! 

Ik wens je veel helderheid, succes en geluk! 

Marinka

P.S. Meer over het opstellen van – en toewerken naar doelen, lees je in mijn blogGeef jij je dromen een kans? En check vooral ook eens mijn ebook ‘Geluksmanagement, become a happy free bird‘. Hierin leer ik je van alles over het vergroten, aantrekken en creëren van je eigen ultieme geluk!

Geluksmanagement Boek

Leave a comment