Hoe jij je vaak onbewust negatief door je omgeving laat beïnvloeden

Negatieve invloeden van buitenaf

Zowel op bewust als op onbewust niveau, kun jij negatief beïnvloed worden door je omgeving. In deze blog wil ik je bewust maken van deze negatieve invloeden van buitenaf. Ik geef je handvaten hoe je hiermee om kunt gaan en hoe je de focus kunt verleggen naar positiviteit.

In mijn blog ‘Geluksmanipulators’ beschrijf ik enkele obstakels die jou sterk kunnen hinderen bij het bereiken van je droomdoelen of het kunnen ervaren van ultiem geluk. Angst, besluiteloosheid en bijvoorbeeld jaloezie zijn geluksmanipulators welke zich in jou kunnen bevinden.

Het bewust worden van deze manipulators en het veranderen van je mindset met betrekking tot deze factoren, helpt jou bij het kunnen toelaten en ervaren van meer geluk in je leven. Naast deze interne factoren is er echter ook negativiteit van buitenaf waardoor jij zowel op bewust niveau, maar zeker ook op onbewust niveau, sterk beïnvloed kunt worden. 

Voordat ik verder inga op deze negatieve invloeden van buitenaf, wil ik eerst even kort de wet van de aantrekkingskracht aanhalen. Dit zal de rest van mijn verhaal namelijk nog meer verduidelijken. 

De wet van de aantrekkingskracht

Heel kort door de bocht samengevat stelt deze wet dat jij zelf alles in je leven aantrekt; al het gebeurde heb je zelf aangetrokken en alles wat nog komen gaat wordt door jou aangetrokken. 

De werking ervan is echter iets gecompliceerder, wat ik aan de hand van enkele elementen van deze wet verder zal uitleggen. 

Energie, vibraties en trillingsfrequenties

Zoals Albert Einstein de mensen ook al leerde; alles bestaat uit energie. Ons hele universum is energie. Jij bestaat uit energie, alle materialen, alle planten, alle bergen, alles.. bestaat uit energie, alleen in verschillende vormen. 

E=MC2

Sommige mensen voelen een bepaalde allergie jegens de uitspraak “alles is energie”, of vinden dit vooral erg zweverig, maar vele onderzoeken hebben dit aangetoond. Dit wordt door de hedendaagse wetenschap, denk aan de kwantumfysica, ook steeds meer bevestigd. 

Dit alles, jij dus ook, vibreert op een bepaalde snelheid. Dit is met het blote oog niet waar te nemen, maar wel met speciale microscopen. Je kunt je figuurlijk gezien inbeelden dat jij uit ontelbare kleine energiedeeltjes bestaat die net als een zwerm bijen constant in beweging is. Als een vorm van energiedeeltjes die non-stop trilt, oftewel vibreert. 

Albert Einstein alles is energie

De hoeveelheid vibraties wordt ook wel de trillingsfrequentie genoemd. 

Gedachten en emoties kun je ook zien als vormen van energie, als energiepakketjes, welke ook allen een eigen trillingsfrequentie hebben. 

Net als dat jij je radio kan afstellen op een bepaalde frequentie, zo ben jij zelf ook continu afgesteld. De wet van de aantrekkingskracht leert dat de frequentie waarop jij uitzendt, dezelfde frequentie is als waarop jij zult ontvangen. Alle trillingsfrequenties trekken soortgelijke trillingsfrequenties aan, net als magneten elkaar aantrekken. 

“Alles wat je aandacht geeft wordt groter” haalde ik ook al even aan in mijn blog Geluksmanipulators. Hetgeen waar jij je aandacht op richt zal zich sterker en vaker gaan manifesteren in jouw leven. Hetgeen waar jij je op focust, zul je meer gaan aantrekken. Het allerbelangrijkste is dan ook om je focus, je zogenoemde punt van aantrekking, te richten op hetgeen je wél wilt ontvangen.

Focus je op wat je wél wilt – wel kan – wel bent, en niet op hetgeen je niet wilt – niet kan – niet bent. 

Jouw trillingsfrequentie kan beïnvloed worden

Jouw trillingsfrequentie kan wanneer jij jezelf niet goed weet te beschermen voor negatieve invloeden van buitenaf, op een ongunstige manier beïnvloed worden. Wanneer jij emoties als vreugde en dankbaarheid ervaart, ‘vibreer’ jij op een hoge en positieve frequentie. Wanneer jij echter nog niet bewust je focus bij jezelf en positieve elementen weet te houden, dan kan iemand die vibreert op een lagere en negatievere trillingsfrequentie, jou zomaar qua energieniveau mee omlaag zuigen. In het contact met sommige mensen kun je dan echt het gevoel ervaren dat je energie ‘leeggezogen’ wordt.

Neem afstand van datgene wat jou geen positieve energie oplevert

Negatieve elementen in jouw leven, beïnvloeden jou op een negatieve manier. Wanneer jij je focus legt op onplezierige beelden, mensen of gedachten, creëer jij een punt van aantrekking voor negativiteit. 

Sommige ‘negatieve personen’ kun jij wellicht moeilijk vermijden. Zo kunnen jouw geliefden zich bijvoorbeeld weleens in een deprimerende stemming bevinden, waarbij jij er juist wel voor hen wilt zijn. Zorg er dan voor dat jij je heel bewust bent van je eigen emoties en gedachten en dat je deze in een positieve frequentie houdt. Laat je niet meezuigen naar lagere, onprettige energiefrequenties. Wanneer je dat wel doet versterk je alleen maar de negatieve energie die er heerst. Richt je aandacht op alle positieve elementen die je opmerkt en benadruk vooral ook de positieve punten die je kunt opmerken bij de persoon die zich even niet goed voelt. Help deze zijn of haar eigen energie aan te passen door de aandacht van het negatieve naar het positieve te verplaatsen. 

Waar je wel bewust afstand van kan doen is bijvoorbeeld van negatieve social media praatjes, van het kijken van negatieve roddelrubrieken op tv, van gewelddadige films of muziek die je treurig stemt. Naar de trillingsfrequenties van muziek zijn bijvoorbeeld ook veel onderzoeken gedaan. Zo zijn er bijvoorbeeld grote verschillen tussen een pianostuk en een heavy-metal nummer en op welke verschillende niveau’s deze vibreren. 

Alles op aarde zendt een bepaalde energie en bijpassende vibraties uit. Daarbij is er geen verschil in fictie of non-fictie, beide kunnen je stemming en gedachten beïnvloeden. Zo kun je na het kijken van een gewelddadige (fictie) film, hier nog een tijd lang negatieve gedachten en emoties van ondervinden. 

Bescherm je energie!

Wees voorzichtig met invloeden van buitenaf. Bescherm jezelf tegen nutteloze, elkaar neerhalende, negatieve en gewelddadige beelden, teksten en geluiden. Sta er bijvoorbeeld ook eens bij stil of jij dagelijks het nieuws wilt bekijken. “Maar ik moet toch op de hoogte blijven?” zul jij nu wellicht denken. Is dat zo? Onderzoek dan eens even het waarom achter die gedachte. Waarom moet jij overal van op de hoogte blijven? Wat levert dit je op? Van wie moet dat? Voor wie doe je dat? 

Sta eens stil bij de volgende opmerkingen:  

  • Is het nieuws vooral positief of negatief? 
  • Zijn jouw gedachten en de bijbehorende emoties met betrekking tot deze berichten vooral positief of negatief? 
  • Wil, kun en ga jij ‘probleemsituaties’ die in het nieuws voorkomen veranderen of oplossen? 

Wanneer jij het nieuws alleen maar volgt om het te kijken en er vervolgens zelf niks mee kan (of wil), overweeg dan eens of dit je helpt om in een positieve energie te blijven. 

Zelf keek ik jarenlang naar het ontbijtnieuws, om zo mijn dag te beginnen. Dit bezorgde mij echter vaak gevoelens van boosheid en onmacht over situaties waar ik zelf meestal geen invloed op had. Ik voedde mijzelf dus met negatieve beelden, waar ik vervolgens niks mee kon en startte bovendien zo mijn dag.

Nu kies ik ervoor om soms ‘scannend’ op internet nieuwsberichten te lezen, om zo voor mijn gevoel niet helemaal wereldvreemd te raken. Teksten komen minder hard binnen dan beelden en ik kan op deze manier zelf kiezen welke artikelen ik wel of niet wil lezen. 

Kies bewust waar jij je aandacht en energie aan schenkt

Ik hoop dat deze blog je een beetje aan het denken zet over verschillende factoren in je leven waar jij jezelf wel of niet aan wilt blootstellen zoals: omgevingen, werkzaamheden, media, maar bijvoorbeeld ook mensen. Kies bewust waar jij je aandacht en energie aan schenkt en omgedraaid; ervaar wat jou wel of geen positieve energie oplevert. 

Omring jezelf met factoren en mensen welke het beste in jou naar boven halen, waardoor jij gemakkelijk vanuit een hoge en positieve frequentie kunt blijven zenden en ontvangen. 

Veel geluk! 

Marinka

P.S. Wil jij meer leren over het vergroten, aantrekken en creëren van je eigen geluk? Check dan ook eens mijn ebook ‘Geluksmanagement, become a happy free bird‘.

Geluksmanagement Boek

Comments (1)

[…]   Door Marinka Arentsen-Koopman Coaching & filosofie 31 augustus […]

Leave a comment