Geluksmanipulators

Op weg naar geluk

Er zijn verschillende obstakels en valkuilen welke jij tegen kunt komen op weg naar jouw ultieme geluk. Deze proberen jou te bewerken, te beïnvloeden, om bepaalde acties wél of juist niet uit te voeren. Ze manipuleren jou bij het nastreven van je dromen. Veelal door figuurlijk gezien op de rem te trappen, door te voorkomen dat je extra gas kunt geven of een andere weg in kunt slaan.

Deze geluksmanipulators kunnen verschillende drijfveren hebben. Wat veel echter wel overeen hebben; ze komen vanuit jou! Ze bevinden zich in jouw binnenste en beïnvloeden de stappen die je wilt zetten in de buitenwereld.

Leef jij op de automatische piloot?

Er wordt veelal op de automatische piloot geleefd. We worden in een bepaald systeem geboren en passen ons hier allemaal op aan. Er wordt ons wanneer we jong zijn maar weinig geleerd over echt bewust leven. Bewust stilstaan bij de manier waarop we leven, de manier waarop we willen leven en het bewust nadenken over alle mogelijkheden die het leven ons kan bieden. We passen ons allemaal aan omdat we niet voldoende leren om echt zelf na te denken en zelf overwogen keuzes te maken over hoe we ons leven het liefst invullen. We doen vaak wat we meekrijgen van opvoeders of wat we om ons heen zien gebeuren in de omgeving waar we ons op dat moment in bevinden.

Toch zijn er steeds meer mensen die vastlopen in dit huidige systeem. Niet zo gek, want ieder mens is uniek en wanneer jij je continu moet aanpassen om in een bepaald systeem te passen, dan raak je steeds meer van jezelf – en je eigen geluk – vervreemd.

Model van de wereld

Daarnaast zijn we allemaal geprogrammeerd door ons verleden, onze omgevingen en de (veelal foutieve) ideeën en overtuigingen die we over onszelf en het leven hebben.
We hebben ons eigen (beperkte!) model van de wereld. Een eigen kijk op hoe de wereld in elkaar zit en hoe te moeten leven. Veel mensen zijn trouwens in de veronderstelling dat ‘hun model van de wereld’ ook het enige model is dat er bestaat. Je kent vast wel iemand die altijd compleet overtuigd is van zijn of haar eigen mening, die zijn eigen overtuigingen en handelen ‘normaal’ vindt en al het andere ‘abnormaal’.
Wanneer je er zelf niet bewust voor kiest om zo nu en dan door een andere bril naar de wereld te kijken, dan zul je altijd vanuit jouw eigen vertrouwde model blijven leven en handelen.

Als je iets wil veranderen aan je leven, zul je ook iets op een andere manier moeten gaan doen. Je huidige leven is altijd het gevolg van je eerdere acties! Niets komt vanzelf. Wanneer je blijft zitten waar je zit, blijft leven zoals je leeft, zul je niet vooruit gaan maar hoogstens achteruit wanneer je huidige situatie je niet bevalt.

Wanneer je ervoor kiest om je model van de wereld – je kijk op het leven – uit te breiden, dan komen de geluksmanipulators ook in beeld. Wees je gewaar dat deze obstakels kunnen opduiken, maar wees er niet bang voor. Hoe meer je buiten je comfortzone zult gaan, hoe meer kans dat je ze zult tegenkomen. Hier zul je overheen moeten klimmen, onderdoor moeten kruipen of dwars doorheen moeten gaan, keer op keer. Maar hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker het zal gaan en hoe verder ze achter je zullen komen te liggen. Welke methode je hiervoor ook kiest, zorg ervoor dat deze obstakels het onderspit delven en niet jouw doelen en dromen. Ieder obstakel dat je overwint maakt je sterker en geeft je meer zelfvertrouwen. Hoe groter je zelfvertrouwen des te meer je aandurft en hoe groter je gaat dromen.

Je kunt alle doelen behalen die je jezelf oplegt, zolang je zelf maar niet opgeeft! De enige die jou kan stoppen je dromen achterna te jagen, dat ben je zelf.

Geluksmanipulators

Enkele grote obstakels, de geluksmanipulators, welke zich in jou kunnen bevinden zijn de volgende:

 

  • Angst
  • Besluiteloosheid
  • Jaloezie
  • Je altijd comfortabel willen voelen
  • Zorgen

 

Angst

Ieder mens heeft een angstdeel in zich. Angst wil ons veelal behoeden voor gevaar, ons veilig houden en beschermen. Angst komt veel in beeld wanneer we ons op nieuwe, onbekende terreinen begeven.

Wanneer we angst echter te veel controle geven, dan zal deze ons weerhouden van het zetten van nieuwe stappen. De grootste groei vindt plaats buiten je comfortzone!

 

Besluiteloosheid

Besluiteloosheid is killing wanneer jij wilt groeien en creëren. Angst kan hier wederom een rol bij spelen, zoals ‘the fear of missing out’. Dit is simpelweg vertaald: de angst om iets mis te lopen. Zeker in deze huidige tijd, waarin er op alle gebieden zoveel mogelijk is, is dit een veel voorkomend obstakel. Men durft geen keuze te maken voor optie A, want misschien is optie B wel beter. Je durft geen besluit te nemen, totdat je meer zekerheid hebt over de mogelijke resultaten. Daardoor kan het gebeuren dat je helemaal niet in actie komt, dat je niet durft te kiezen.

Niet kiezen daarentegen, zorgt ervoor dat je blijft staan waar je staat. Bovendien is ‘niet kiezen’ ook altijd een keuze. Je kiest er dan voor om geen vernieuwing te realiseren.

 

Jaloezie

Jaloezie is totaal niet gunstig voor jouw eigen welbevinden, voor je eigen geluk. Wanneer jij namelijk jaloerse gevoelens ervaart, zend jij vibraties uit welke voortkomen uit ‘een gebrek aan iets’. Je richt je aandacht en dus je energie op iets wat jij niet hebt.

Wellicht heb je weleens gehoord van de wet van de aantrekkingskracht? Of heb je de opmerking “Alles wat je aandacht geeft wordt groter” weleens voorbij horen komen?
Wanneer jij je aandacht richt op iets wat jij niet hebt (en wel zou willen), dan zul je dit op deze manier zeker niet gaan aantrekken in je leven.

Een goede manier om in een compleet andere mindset te komen is door jaloezie te vervangen door inspiratie. Laat je inspireren door andermans leven en prestaties. Ervaar maar eens wat dit je kan opleveren!

 

Je altijd comfortabel willen voelen

Een reden dat veel mensen niet doorzetten bij het willen bereiken van hun droomdoelen, of het gaan leven van hun droomleven, is dat ze zich nog te comfortabel voelen. Je comfortabel voelen is een grote valkuil, wanneer je diep vanbinnen uit bent op verandering. Hoe comfortabeler jij je voelt met je huidige leven, hoe minder snel jij veranderingen zult doorvoeren. Grote veranderingen vinden vaak plaats wanneer men zich heel oncomfortabel voelt in een situatie, óf wanneer een bepaald verlangen intens sterk is, óf wanneer er sprake is van noodzaak. Accepteer dat je je soms oncomfortabel zal voelen wanneer je wilt groeien.

 

Zorgen

Zorgen, ook wel kopzorgen genoemd, ervaart iedereen weleens. Soms zo heftig dat ze je hele functioneren negatief beïnvloeden. Één benadering welke mij helpt met betrekking tot zorgen hoorde ik voor het eerst in de video Then why worry van Gaur Gopal Prabhu, een Indiase spirituele leider en motiverend spreker:

Kun je iets veranderen aan je probleem? —> Ja —> Waarom maak jij je dan zorgen? 
Kun je iets veranderen aan je probleem? —> Nee —> Waarom maak jij je dan zorgen?

Klinkt heel simpel toch? maar kan verrekte lastig zijn!

Het veranderen van gedachtepatronen, uitbreiden van jouw model van de wereld en vergroten van je bewustzijn heeft oefening nodig! Dit kost energie, inzet en heeft veel herhaling nodig, maar kan je ook veel opleveren. Hoe meer energie jij stopt in jouw groei en ontwikkeling, hoe meer jij eruit zult halen!

Naast deze bovenstaande interne geluksmanipulators, kun jij op jouw weg naar ultiem geluk ook sterk beïnvloed worden door negativiteit uit je omgeving. Hier ga ik in mijn andere blog Hoe jij je vaak onbewust negatief door je omgeving laat beïnvloeden. verder op in.

Voor nu wens ik je veel liefs en uiteraard veel geluk!

Marinka

P.S. Wil jij meer leren over het aantrekken, vergroten en creëren van je eigen geluk? Check dan ook eens mijn ebook: Geluksmanagement, become a happy free bird!

Geluksmanagement Boek

Comments (6)

Mooi geschreven , Marinka en o zo waar. Leuk om ff aan je boek te mogen snuffelen….
Het vraagt naar meer..😉

Marinka Arentsen-Koopman

Hey Suzanne! Dankjewel, dat is lief! Er komt meer aan:)

Ik word blij als ik je blog lees. Fantastisch dat je zo met het innerlijke leven bezig bent, wowwww….
Ik blik terug op de ‘programma’s’ die ik je als moeder bewust of onbewust heb meegegeven….

Ook interessant en inspirerend om te reflecteren op de overeenkomsten en het verschil in mijn eigen programmeringen van toen ik je ‘opvoeder’ was en nu….2019.

Ik kijk uit naar de verdere uitwerking van bovengenoemde geluksmanipulators.

[…]    By Marinka Arentsen-Koopman Coaching & filosofie 10 september […]

[…] positieve wending dus, aangespoord door de onaangename gevoelens waar ik gek van werd. In mijn blog ‘Geluksmanipulators’ beschreef ik eerder ook al waarom ‘je altijd maar comfortabel voelen’, niet persé […]

[…] coach. Zolang je er niets mee doet, zal er ook niets veranderen.. Eerder schreef ik het blog ‘Geluksmanipulators‘ waarin ik ook meerdere manipulators aanhaal, die jou in je dagelijkse leven kunnen hinderen. […]

Leave a comment