Geef jij je dromen een kans?

Do you settle for ‘good enough’ or go for amazing?

Geef jij je dromen een kans? Geef jij gehoor aan je dromen en je diepste verlangens? Kan, wil en durf jij hierbij stil te staan? En zo ja; op welke manier werk jij aan het realiseren hiervan? 

Het opstellen van persoonlijke doelen geeft richting aan je leven en helpt je bij het nastreven én leven van je dromen. Ik geloof dat het heel goed is om regelmatig stil te staan bij je huidige leven. Om even aandacht te schenken aan vragen als: 

“Hoe zit ik momenteel in mijn vel? Ben ik voldaan en gelukkig met waar ik nu sta? Ervaar ik behoefte aan bepaalde veranderingen in mijn leven? Op welke terreinen valt er nog meer uit het leven te halen?” 

We kruipen veel in ons hoofd

Door de drukte van alledag kunnen onze gevoelens en dromen weleens naar de achtergrond geduwd worden, zowel bewust als onbewust. In plaats van bewust stil te staan en te gaan voelen, zijn we daarnaast veelal geneigd om in ons hoofd te kruipen. Om bepaalde situaties of keuzes eindeloos in onze gedachten de revue te laten passeren, deze te analyseren en te labelen met stempels als goed, fout, leuk of stom. Maar kloppen deze labels wel wanneer jij deze vormt zonder je gevoel de ruimte te geven om zich ook te uiten? 

Laat je gevoel spreken!

Geef jij je dromen een kans? volg je hart
Geef jij je dromen een kans? Volg jij je hart?

Wanneer je een verandering wilt invoeren in je huidige leven, is het heel goed om ook je gevoel te laten spreken. Om keuzes niet alleen te baseren op gedachten (je hoofd), maar ook ‘gehoor’ te geven aan je gevoel. Onze grootste dromen en verlangens worden namelijk niet in ons hoofd gecreëerd, maar bevinden zich veel dieper in ons. Daarvoor moeten we leren om goed naar ons hart en onze intuïtie te luisteren.

Rust en ruimte

Hier is ruimte en rust voor nodig. Wanneer je te druk bent met werkzaamheden, to do lijstjes en je gedachten non-stop doormalen, dan is er letterlijk geen ruimte en rust voor je (diepste) gevoelens om zich kenbaar te maken. Wanneer er constant bedrijvigheid en ruis is, kun jij nooit horen wat er diep in jou op wacht om gehoord te worden. 

Bouw daarom ook bewust momenten in, in je dagen, waarin je rust, ruimte en ontspanning opzoekt en eveneens rust, ruimte en ontspanning in jezelf toelaat. Dit kun je op vele manieren doen waarbij het vooral belangrijk is om externe prikkels (geluiden, bedrijvigheid, afleiding van andere mensen etc.) te minimaliseren. 

Bewust leren voelen

Een wandeling door de natuur, mediteren of het uitvoeren van yoga-oefeningen kan onder andere helpen om rust en ontspanning te ervaren en daarbij ook bewust je lijf te leren voelen. Wanneer je door bepaalde oefeningen leert om je bewust te worden van je lichaam en van lichamelijke sensaties die je opmerkt, zul je ook makkelijker andere (interne) gevoelens en emoties leren toelaten en herkennen. Je oefent hierbij namelijk met het focussen op jezelf, of je lijf, maar ook op de interne processen die zich in jou bevinden. Je komt hierdoor makkelijker tot inzichten, tot je emoties en je gevoelens. 

Verschillen tussen je huidige situatie en je gewenste situatie

In mijn blog Hoe krijg ik helder waar ik nou eigenlijk naar verlang?’ beschrijf ik een visualisatie opdracht welke je helpt om verlangens helder te krijgen. Dit onder andere door de verschillen tussen je huidige situatie (je huidige leven) en je gewenste situatie (daar waar je heen wilt, naar verlangt) te onderzoeken. 

De verschillen welke het verschil maken tussen beide situaties, zijn mooie aanknopingspunten om je nieuwe doelen mee te formuleren. Mocht je deze nog niet gelezen hebben en graag aan de slag willen gaan met het onderzoeken van je verlangens en opstellen van doelen, dan raad ik je aan om deze ook even te lezen. 

Wanneer je meer helderheid hebt over je verlangens en de factoren welke het verschil maken tussen je huidige situatie en je gewenste situatie, dan kun je aan de slag met het opstellen van je doelen. 

Het resultaat van je denken, keuzes en acties

Onthoud dat je huidige leven het resultaat is van je eerdere denken, keuzes en acties. Andere gedachten, andere keuzes en andere acties, leiden tot andere resultaten! Je hoeft dus niet voort te borduren op eerdere resultaten of eerder opgedane kennis of ervaringen.

Houd jezelf en je dromen niet klein, maar geef jezelf de kans om je ultieme leven te gaan leiden. Wanneer je iets echt wilt, dan ben jij de enige die jou kan stoppen, door (je dromen) op te geven. 

Opgeven

Regelmatig geven mensen hun dromen op. Niet alleen omdat ze bang zijn hun doelen niet te behalen, soms ook omdat ze (wellicht onbewust) bang zijn om te slagen. Omdat ze bang zijn voor de successen en de veranderingen die hun dromen teweeg kunnen brengen. Veranderingen en ‘het onbekende’ kunnen heel spannend zijn. Bang zijn, angst hebben, is één van de grootste obstakels in het leven. Het is te vaak onze drijfveer om iets wél of niet te doen. Nelson Mandela zei hier ooit het volgende over: 

“May your choices reflect your hopes, not your fears.” 

Laat je inspireren door de wijze woorden van Mandela (hier vind je nog een paar van zijn prachtige uitspraken), maar vooral ook door je eigen verlangens. Ik geloof dat als je iets kunt bedenken, je dit ook kunt bereiken. Uiteraard met volharding, geloof en met behulp van een goed stappenplan. Het opstellen van een goed geformuleerd doel is daarbij stap één. 

A winner is a dreamer who never gives up, Nelson Mandela
“A winner is a dreamer who never gives up.” – Nelson Mandela

Doelen formuleren 

Formuleer je doelen alsof je deze al behaald hebt. Positief geformuleerde doelen, welke vanuit je hart (je gevoel) komen. Doelen die je laten glimlachen wanneer je erover visualiseert. Wees hierbij ook heel concreet. 

Wanneer je naar Parijs wilt reizen wil je ook niet zomaar ergens in Frankrijk belanden, maar vlakbij de Eiffeltoren, toch?” 

Hoe helderder je doel, hoe duidelijker je zult weten hoe er te komen. Vermijd verder in je formulering woorden welke ruimte bieden voor twijfel. Woorden zoals proberen of hopen en vermijd het woordje niet. Focus op wat je wél wilt bereiken, wél wilt hebben of wél wilt zijn. Wanneer je het woordje niet in je formulering hebt staan, dan richt je juist je focus op hetgeen je niet wilt. Je brein erkent het woordje niet niet (bijv. denk niet aan een roze olifant.. lukt dat?) en op die manier zul je niet hetgeen aantrekken wat je wel wilt. 

Houd jezelf niet klein!

Houd jezelf en je dromen niet klein. Droom groot en formuleer grote doelen! Hoe groter je doel, hoe groter de verschillen welke deze te weeg gaat brengen in je leven. 

Ervaar welk gevoel er in je naar boven komt als je dit doel visualiseert. Word je er nog niet enthousiast genoeg van? Misschien is je doel te bescheiden geformuleerd. Je weet dat je doel groot genoeg is als je voelt dat het op emotioneel vlak iets met je doet, dat je er van ‘aan gaat’.

Hier volgt een voorbeeld van een goed positief geformuleerd doel (welke je tevens kan inzetten als affirmatie): 

“Ik ben vol zelfvertrouwen en plezier met mijn eigen bedrijf bezig, waarbij ik dagelijks minimaal 800 euro omzet genereer.” 

Stel doelen op vanuit je diepste verlangens

Stel je eigen doelen op vanuit je diepste verlangens en onderzoek welke concrete stappen er nu al mogelijk zijn voor jou. Focus niet op wat je nog niet kunt doen, wat kun je al wél doen?! Welke acties kun jij nu letterlijk al uitvoeren om je gewenste situatie (sneller) dichterbij te laten komen?

Weet daarbij ook dat je dit niet altijd alleen hoeft te doen. Soms kan het erg fijn zijn om je door een buitenstaander te laten coachen. Ook het uitbesteden van bepaalde (praktische) activiteiten waar jij niet goed in bent of welke al je energie opslurpen kan hierbij helpen. Zo kun jij je focussen op hetgeen je graag doet en kun je hierin blijven groeien. 

Een groter plaatje

“Twee personen zien en weten altijd meer dan één” is een bekende uitspraak, maar ook hartstikke waar. Jouw model van de wereld en iemand anders zijn model van de wereld, geven samen altijd een groter plaatje weer. Laat iemand anders zijn kijk op de wereld de jouwe verrijken. 

Daarbij kunnen wij niet geheel zonder oordelen naar onszelf kijken. Soms heb je even een spiegel nodig die iemand anders je voorhoudt om bepaalde pijnpunten, maar zeker ook om ongekende talenten en kwaliteiten, zichtbaar te maken. Dit kan je net dat extra zetje in de goede richting geven. 

Welke verlangens borrelen er nu in jou? Waar wil jij naartoe werken? 

Ga dit onderzoeken en stel vervolgens je doelen op. 

Don’t settle for ‘good enough’, go for amazing!” 

Waar kun jij nu al mee aan de slag?

Ik wens je veel succes, helderheid en plezier bij het toewerken naar je dromen! 

Marinka

P.S. Wil jij meer leren over het vergroten, aantrekken en creëren van je eigen geluk? Check dan ook mijn ebook ‘Geluksmanagement, become a happy free bird‘.

Geluksmanagement Boek